Natuursteen

Er zijn duizenden verschillende soorten natuursteen op aarde te vinden, verspreid over de gehele wereld. De meest toegepaste soorten binnen de bouw zijn graniet, hardsteen, marmer, leisteen en kwartsiet. Dankzij de grilligheid en onuitputtelijke variatie aan natuurlijke tekeningen en kleuren geeft natuursteen een meerwaarde aan een ruimte.

mustang

leisteen

Deze gesteente valt onder de omvormingsgesteenten. Sedimentgesteenten (zie boven) ondergaan een metamorfose indien zij worden blootgesteld aan extreme druk, eventueel in combinatie met hoge temperaturen, veroorzaakt door bewegingen in de aardkorst. Kalksteen wordt marmer, kleisteen wordt leisteen en zandsteen wordt kwartsiet.

Leisteen komt vooral voor in de kleuren donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. In de groeve worden schollen steen van de rots afgespleten. De vorm van de schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. 50% van de soorten is vorstbestendig. Leisteen is sterk gelaagd en heeft vaak een wat ruwer oppervlak.