Natuursteen

Er zijn duizenden verschillende soorten natuursteen op aarde te vinden, verspreid over de gehele wereld. De meest toegepaste soorten binnen de bouw zijn graniet, hardsteen, marmer, leisteen en kwartsiet. Dankzij de grilligheid en onuitputtelijke variatie aan natuurlijke tekeningen en kleuren geeft natuursteen een meerwaarde aan een ruimte.

marmer

marmer

Deze gesteente valt onder de omvormingsgesteenten. Sedimentgesteenten (zie boven) ondergaan een metamorfose indien zij worden blootgesteld aan extreme druk, eventueel in combinatie met hoge temperaturen, veroorzaakt door bewegingen in de aardkorst. Kalksteen wordt marmer, kleisteen wordt leisteen en zandsteen wordt kwartsiet.

Marmer kenmerkt zich door zijn kleurschakeringen, aders en kristalstructuur. Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar is er ook in rood en roze. De fossielen die in kalksteen nog zichtbaar zijn, zijn na de omvorming naar marmer niet meer duidelijk te herkennen. Marmer is een natuursteen met een open structuur en wordt meestal glanzend afgewerkt, het effect van bewerkingen met een dof of ruw uiterlijk zijn beperkt door de lichte steenkleur. Ca. 80% van de marmersoorten is vorstbestendig.